زهرا شریعتی | شهرآرانیوز؛ این روزها که پس از سالها دوباره امکان تشرف به سرزمین وحی و خانه خدا فراهم شده است، زائران با شور و شوقی وصفناپذیر عازم این سفر معنوی هستند. برخی پس از سالها انتظار، قرعه به نامشان افتاده است. برخی هم آنقدر مشتاق بودهاند که با وجود قیمتهای زیاد، فیش حج را بهصورت آزاد خریدهاند و هرطور بوده است، خود را به کاروان زائران بیتا... الحرام رساندهاند. امسال جمع زیادی از زائران از استانهای خراسانرضوی و شمالی به مشهد میآیند و پس از وداع با امامهشتم (ع) از فرودگاه شهیدهاشمینژاد عازم سرزمین وحی میشوند. به همین بهانه در گزارش پیش رو به دوره آموزشی یکی از کاروانها سری زدهایم و حالوهوای زائران را جویا شدهایم که در ادامه میخوانید.
در میان زائران که معمولا سنشان بیشتر از پنجاه سال است، حضور جوانان جلوه خاصی دارد. زکیه بیست وپنج ساله جوانترین عضو این کاروان صدوهفتادنفره است که پیش از این تشرف دوبار حج عمره را با خانواده تجربه کرده است، آن هم در دوران کودکی؛ یک بار حدود هفت سالگی و یک بار هم سال ۱۳۸۶ و در حدود نه سالگی که در مکه مکرمه به سن تکلیف رسید: مرحوم پدرم سال ۱۳۸۶ که از دومین عمره برگشتیم، برای چهار فیش حج ثبت نام کرد و چون خودش و مادرم یک بار حج واجب رفته بودند، دو فیش را برادرم و همسرش به عنوان هدیه ازدواج استفاده کردند و دوتا را هم من و همسرم. البته ما ثبت ناممان را سال ۱۳۹۹ تکمیل کردیم، اما کرونا مانع تشرفمان شد، تا پارسال که دوباره در اولویت اعزام به سرزمین وحی قرار گرفتیم، اما این بار به دلیل بارداری نتوانستم بروم. امسال با وجود فرزند ده ماهه ام تصمیم قطعی به تشرف گرفتیم و فرزندم را به مادرم میسپارم.
میپرسم نگرانش نیستی؟ دل تنگ نمیشوی؟ بدون مکث و با لبخندی سراسر آرامش پاسخ میدهد: کسی که دعوتمان کرده، خودش کفیل و نگهدار است و بهترین وضعیت را برای من و فرزندم تدارک خواهد دید. راستش همیشه دعا میکردم که پس از ظهور امام زمان (عج) به حج مشرف شوم، نه در این وضعیت سختی و محدودیتهای مختلف که مانع درک و لذت بردن از این سفر بزرگ میشود، اما حالا هرچه به زمان سفر نزدیکتر میشویم، بیشتر هوایی و دل تنگ و ازاینجابریده میشوم. همان بضاعت محدودی را که داریم، در راه خدا خرج میکنیم. بی شک خدا بیش از آن را به ما عنایت خواهد کرد.
او چرایی این شوق و شور و همه جوره بهادادن برای این سفر را هم این گونه شرح میدهد: گذشته از عمل به تکلیف، از وقتی شنیده ام حضرت، ولی عصر (عج) هم سفر حاجیان هستند، اشتیاق و انگیزه ام برای حضور در حج چندین برابر شده است و اولین دعایم نیز هنگام دیدن خانه خدا ظهور ایشان خواهد بود.
این زائر جوان صحبت هایش را با خاطرهای شیرین از اولین عمره به پایان میرساند: اولین عمره را با یک کاروان دوستانه از طرف جامعةالحسین رزمندگان اسلام مشرف شدیم و حجت الاسلام والمسلمین ماندگاری که از دوستان پدرم بود، روحانی کاروانمان شد. در مدینه هنگام ورود به بقیع که از ورود خانمها جلوگیری میکردند، حجت الاسلام والمسلمین ماندگاری مرا که هفت هشت ساله بودم، زیر عبایش جا داد و به زیارت بقیع برد.
الهام بانوی دیگری است که در سی ونه سالگی توفیق تشرف به حج را پیدا کرده است و با نگاهی معصومانه و منتظر در حال وهوای خودش به سر میبرد. صمیمانه گفتگو باما را پذیرا میشود. آن قدر ذوب در اشتیاق سفر است که از هرچه مربوط به آن باشد، استقبال میکند. این اشتیاق را وقتی بیشتر درک میکنم که متوجه میشوم تنهادارایی اش را که یک خودرو بوده، فروخته است تا از کاروان خانه خدا جا نماند: پارسال فیش حج را به صورت آزاد خریدم. چون شنیده ام که وقتی درآمدت به حد استطاعت رسید، یکی از تکالیف دینی، حج واجب است. امسال هم برای تأمین هزینه کاروان، خودروم را فروختم و حالا تک وتنها عازم این سفر روحانی هستم.
هم زمان با ثبت نام کاروان حج، موقعیت خوب دیگری هم برایم پیش آمد و همه میگفتند به جای حج رفتن از آن موقعیت استفاده کنم، اما من هرچه فکر کردم، دیدم آن موقعیت ممکن است دوباره پیش بیاید، ولی تضمینی ندارد که عمر من به سال دیگر برسد و بتوانم به تکلیفم برای حضور در حج عمل کنم.
اینجای صحبت که میرسد، بغضش میترکد و درحالی که صورتش خیس اشک شده است، از چرایی بی تابی اش برای تشرف میگوید: هنوز و تا وقتی پایم به مدینه نرسد، باورم نمیشود که عازم حج هستم. شاید باور نکنید، اما ذوق و شوقم برای مدینه بیشتر است؛ آخر حس خاصی به این شهر دارم. دوست دارم غربت حضرت زهرا (س) را که سالها شنیده ام و برایش اشک ریخته ام، از نزدیک ببینم و ائمه مدفون در بقیع و پیامبراکرم (ص) را زیارت کنم. به همین دلیل هم کاروانی را انتخاب کردم که مدینه اول باشد.
علیرضای چهل وشش ساله که دکترای تخصصی پزشکی هستهای دارد و سه عمره دانشجویی را نیز در دهههای ۷۰ و ۸۰ تجربه کرده، دیگرزائر جوان مشهدی در کاروان حجاج امسال است. او میگوید: هزینهها به خصوص برای جوانها خیلی سنگین است، اما در زیارت بیت ا... و مدینه منوره، معنویتی نهفته است که در هیچ سفر دیگری وجود ندارد و همین سبب میشود هر بار که مشرف میشویم، مشتاقتر شویم.
کسانی که رفته اند، میدانند چه میگویم. به همین دلیل مشکلات ازجمله هزینهها را به جان میخریم. یادم نمیرود؛ اولین باری که وارد حرم پیامبراکرم (ص) شدم، اصلا احساس غربت نداشتم و حس میکردم قبلا اینجا بوده ام. در این حج واجب هم در محضر ایشان دعاگوی همه آرزومندان به ویژه امام زمان (عج) خواهم بود.
زائران سال خورده نیز که بیشتر پس از سالها انتظار توفیق تشرف یافته اند، حال وهوای خودشان را دارند. زهرا شیخ با ۷۴ سال سن، از زائران سال خورده مشهدی است که هفده سال پیش به اتفاق همسرش برای حج واجب ثبت نام کرده است و در این مدت دوبار با هم به عمره مشرف شده اند. او در حالی که به یاد خاطرات عمره بغض کرده است، عصایش را تکیه گاه میکند و با اشک شوق میگوید: هفت سال پیش که اولین بار نوبتمان شد، به علت بیماری دخترمان فقط همسرم عازم حج واجب شد و کمی بعد هم فوت کرد. حالا که دوباره قرعه به نامم افتاده است، همراه پسرم عازم این سفر معنوی هستم و از خدا برای همه آرزوی سلامت جسم و جان و ایمان دارم.
زهرا مشیری، دیگرزائر مشهدی، سال ۱۳۸۳ همسرش را برای حج واجب ثبت نام کرده است، اما پس از یک تشرف عمره به اتفاق همدیگر، همسرش را از دست داده و حالا در شصت ویک سالگی، ناگزیر است تنهایی سفر کند: همسرم سال ۱۳۸۸ به رحمت خدا رفت و درست چهلمش بود که اسمش برای حج درآمد. من هم حقوق مستمری که از محل کار همسرم پرداخت میشد، هر ماه جمع کردم تا توانستم امسال عازم حج شوم. خیلی خوش حال و ذوق زده ام که دومین بار به زیارت حضرت زهرا (س)، پیامبراکرم (ص) و خانه خدا مشرف میشوم.
حسین پیرزاد، مدیر کاروان این زائران هم که از پیشکسوتان دوران دفاع مقدس و خادمان حرم مطهر رضوی است، با وجود حدود بیست سال سابقه خادمی، معاونت و مدیریت کاروانهای حج، همچنان پرشور و خستگی ناپذیر مشغول رتق وفتق کارها و پاسخ به پرسشهای اعضای کاروان است. این طور که میگوید، راز این همه سال خدمت و شیفتگی اش برای تشرف به حج، برمی گردد به جملهای که از بزرگی شنیده است: یکی از بزرگان تازه از حج برگشته بود که به دیدارش رفتم.
ایشان ضمن صحبت هایش گفت روز عرفه همه حاجیان باید در عرفات باشند و یکی از زائران همیشگی حاضر در این جمع نیز وجود مبارک امام زمان (عج) است؛ بنابراین همه حجاج حاضر در عرفات بدون استثنا عطر حضور حضرت را استشمام میکنند. این شد که سخت شیفته و مجذوب حج شدم و تا جایی که بتوانم، هرسال مشرف میشوم.